Vuoden ajoneuvomuseo
-palkinto

Tavoite

Vuoden ajoneuvomuseo -palkinto on vuosittain jaettava tunnustuspalkinto, jolla pyritään lisäämään ajoneuvomuseoiden tunnettuutta ja arvostusta. Tavoitteena on myös jakaa museoiden kesken hyviä käytänteitä ja auttaa parantamaan asiakastyytyväisyyttä.

Palkitsemisperusteet

Palkinnolla haetaan parhaita onnistujia eli annetaan tunnustusta niille, jotka ovat onnistuneet työssään huomionarvoisella tavalla. Koska absoluuttisesti parasta ei pystytä määrittelemään, palkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminnallaan edistänyt merkittävällä tavalla ajoneuvomuseoiden yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta tuo uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia ajoneuvomuseoalalle. Vahva kehittämistyö, monipuoliset kokoelmat, onnistunut panostus esimerkiksi tiettyyn ajoneuvotyyppiin, siisteys ja huomionarvoiset teemanäyttelyt ovat merkille pantavia seikkoja palkitsemispäätöstä tehtäessä. Lisäksi Vuoden erikoispalkinto voidaan myöntää museolle, työryhmälle, projektille tai henkilölle merkittävästä museoteosta tai pitkäjänteisestä vaikuttamisesta ajoneuvomuseoalan kehittämiseksi.

Vuoden ajoneuvomuseon valitseminen

Vuoden ajoneuvomuseo valitaan Automuseoiden neuvottelukunta ry:n jäsenistöltä saatujen palautteiden tai esitysten pohjalta. Eniten kannatusta saanut museo on voittaja. Yhdistys kuitenkin pidättää itselleen valtuuden tehdä lopullisen valinnan. Sihteeri järjestää äänestyksen, kerää äänet ja hyväksyttää lopputuloksen äänestykseen oikeutetuilla.

Jokaisella Ajoneuvomuseoiden neuvottelukunnan toimintaan osallistuvalla ajoneuvomuseolla on yksi ääni. Myös omaa museota saa äänestää. Pääsääntöisesti valitaan vuosittain eri museoita, mutta poikkeuksellisen monta perättäistä myöntämisperusteiden mukaista menestysvuotta voi oikeuttaa perättäiseen tai toistuvaan palkitsemiseen. Pääsääntöisesti arviointikausi on vuosi äänestystapahtumasta taaksepäin.

Palkinto ja palkitsemistilaisuus

Mobilia lahjoittaa kiertopalkinnon ja tuottaa kunniakirjan. Palkinto jaetaan Lahden Classic Motor Show’n ohjelmanumerona tai vastaavassa tilaisuudessa.

Vuoden ajoneuvomuseot

2024: Auton ja tien museo Mobilia

Valintaperusteluissa Automuseoiden neuvottelukunnan jäsenmuseot nostivat esiin erityisesti yhteistyön helppouden: toimijan koolla tai taustayhteisöllä ei ole ollut merkitystä, kaikki ovat saaneet apua ja tukea Mobilialta sitä tarvitessaan. Yhteistyön onnistumisen kannalta merkittävässä roolissa on ollut Mobilian pitkäaikainen henkilökunta. Merkillepantavaa on, että tämän tasoinen avoin ja tasa-arvoinen vuoropuhelu ja yhteistyö ei ole vielä itsestään selvää kaikilla toimialoilla. Mobilia on saanut automuseoiden, harrastajien, yrittäjien ja muiden moninaisten toimijoiden kesken yhteistyön toimimaan.  Perusteluissa mainittiin myös mittava työ museon kehittämiseksi sekä rohkeus tehdä uusia avauksia. Museovieras saa moniulotteisen kokemuksen, jossa yhdistyvät mielenkiintoiset esineet, kuvat, videot ja äänimaailmat sekä tekeminen. Näyttelyiden teemat luovat sivujuonteineen yhtenäisen tarinaan, joka kulkee polkuna läpi museon.

2023: Etelä-Karjalan Automuseo

Palkintolautakunta perusteli valintaa aktiivisella talkootoiminnalla ja tilojen kehittämisellä.  Museo on kantanut huolta aikoinaan rajan taakse jääneen Viipurin suomalaisen ajoneuvohistorian tallentamisesta. Aiemmin virtuaalisesti verkossa toiminut Rekisterikilpimuseo päivitettiin koronan keskellä eläväksi näyttelyksi suomalaisen rekisterikilven 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Myös naapurikaupungin merkittävä moottoriurheilutapahtuma, Imatran ajot, on museolla saanut oman osastonsa.
Tutustu museoon tästä.

2022: Suomen Moottoripyörämuseo

Palkintolautakunta laittoi merkille uraauurtavan tavan järjestää museon toiminnalle ja jatkuvalle kehittämiselle rahoituksia. Riku Routon ja Suomen moottoripyörämuseon valintaa vuoden ajoneuvomuseoksi perusteltiin myös sille, että museo on pitkälti rakentunut yhden miehen ennakkoluulottomiin ajatuksiin ja voimiin, kun monilla museoilla on yleensä taustaorganisaatio tai yhdistys resursseineen toimintaa pönkittämässä. Museon rakentaminen tapahtui nykymaailman menoa mukaillen ja lähialueen purettuja rakennuksia tyylikkäästi kierrättäen – oltiin aikaansa edellä kiertotaloudessakin. Reilun kymmenen vuoden aukiolon aikana mukaan matkalla on tullut tueksi kansainvälisiä ajoneuvolajin kuljettajia sekä kahvilaketju. Museolle, satamamaisemaan, on syntynyt kesäisen aktiivisesti toimiva tapahtumakeskus.
Tutustu museoon tästä.

2021: Covid19-tilanteen vuoksi palkintoa ei jaettu

2020: Vehoniemen Automuseo

Vehoniemen Automuseo valintaa vuoden ajoneuvomuseoksi perustellaan Olavi ja Lilja Sallisen perheen pitkäaikaisella nykyään kolmannessa sukupolvessa jatkuvalla työllä ajoneuvokulttuurin parissa, sopivalla annoksella luovaa hulluutta sekä liiketaloudellisella osaamisella. Tästä käy hyvänä esimerkkinä hyvin suunniteltu ja toteutettu joukkorahoituskampanja, joka mahdollisti museon laajennuksen kesällä 2019.
Tutustu museoon tästä.

2019: Espoon automuseo

Espoon automuseon palkitsemista perustellaan museon pitkällä 40 vuoden historialla, joka perustuu edelleen vahvaan talkootyöhön. Espoon Automuseo on Suomen vanhin ja yksi suurimpia automuseoita – näytteillä on yli 200 ajoneuvoa sekä maantieliikenteeseen liittyvää pienesineistöä. Museo sijaitsee vanhassa idyllisessä kivinavetassa Bodomjärven lähellä Espoon Pakankylässä kivenheiton päässä Kehä III:lta.
Tutustu museoon tästä.

2018: Vaasan auto- ja moottorimuseo

Vaasan Auto- ja Moottorimuseon palkitsemista perustellaan museorakennuksen kulttuuriarvoilla, poikkeuksellisilla mittasuhteilla, joiden kunnostamisessa talkootyöllä ja kierrätyksellä on ollut esimerkillinen panos, sekä museon vireällä toiminnalla. Vaasan Auto- ja Moottorimuseon taustalla on Vaasan Veteraaniautoseura ry., joka on ylläpitänyt museota vuodesta 1981 lähtien. Museo perustettiin Varastokadulla, josta se muutti vuonna 2010 nykyisiin tiloihin Vaasan Myllykadulle. Rakennus on paikallisen, nyt jo yli 130 vuotiaan, rautakauppa C. J. Hartmanin vuonna 1939 rakennuttama varastorakennus. Rakennus on suojelukohde. Museovirasto on tukenut rakennuksen kunnostusta. Museossa on esillä autoja aina 1900-luvun alusta nykypäivään sekä erilaisia moottoreita, onhan Vaasan seudulla toiminut useita tunnettuja moottorivalmistajia. Lisäksi museon kokoelmiin kuuluu mittavan polkupyöräkokoelman lisäksi mäkiautoja, lumikelkkoja, moottoripyöriä ja mopoja. Rakennuksen kunnostuksen edistyessä museon kävijämäärä on kasvanut ja näyttää kasvavan edelleen.
Tutustu museoon tästä.

2017: Myllyn vanhat autot, Ylämylly/Liperi

Palkinnon myöntämistä perustellaan museon huikealla laajenemistahdilla: Museo avattiin kesällä 1999, jolloin nähtävillä oli 60 autoa 1200 m²:n tiloissa. Tiloja on siitä lähtien laajennettu joka toinen vuosi, ja nykyään museolla on yli 4000 m² näyttelytilaa ja 700 m² varastotilaa. Museonäyttelyssä on yli 200 henkilöautoa, 20 kuorma-autoa, 10 pakettiautoa sekä 130 moottoripyörää ja mopoa. Merkittävänä pidettiin myös sitä, että museo toimii perheyhtiönä ja sen kokoelmiin kuuluvat ajoneuvot on yhtiön tai sen omistajien lähipiiriin kuuluvien omistuksessa. Museo on myös avoinna yleisölle laajalla aikataululla. Erityisesti palkintoperusteluissa mainittiin Myllyn vanhojen autojen perustaja Keijo Hirvonen, joka on harrastanut museoajoneuvoja jo 60-luvulta lähtien ja ollut mukana jo vuonna 1979 perustamassa harrastuspohjaista Ylämyllyn wanhaa automuseota. Keijo osallistuu perheenjäsenineen aktiivisesti museon ajoneuvoilla harrasteajotapahtumiin.
Tutustu museoon tästä.