Reissun päällä

Tietä pitkin vapaa-ajalla

Maaliskuussa 2024 Mobiliassa avautuu näyttely vapaa-ajan matkailusta. Ihmisten vapaa-aika ja varallisuus lisääntyivät 1960- ja 1970-luvulla, jolloin reissuun lähteminen tuli yhä useammalle mahdolliseksi. Autojen lukumäärän kasvaessa leirintämatkailu lisääntyi 1960-luvulla. Aluksi majoituttiin pääasiassa teltoissa. 1980-luvulla yöpymiset mökeissä, matkailuvaunuissa ja -autoissa yleistyivät.

Vanhin näyttelyssä esillä oleva matkailuvaunu on itse valmistettu makuuvaunu 1950-luvulta. Uudempiakin matkailuvaunuja ja -autoja on näytteillä. Vaikka matkailuvaunuja oli vielä vähän, karavaanarit saivat oman etujärjestönsä jo vuonna 1964.

Vuonna 1972 perustettiin matkamotoristeille valtakunnallinen Touring Finland Moottorikerho ry. Näyttelyssä pääsee tutustumaan matkamotoristen monipuolisiin reissukokemuksiin. Esillä on myös neljä maailmalla matkannutta moottoripyörää.

Ei unohdeta sitäkään, että vapaa-ajan matkoja on taitettu myös peukalokyydillä. Linja-autot puolestaan ovat tarjonneet mahdollisuuksia vapaa-ajan matkailuun jo 1920-luvulta lähtien. Tavallisemmin tilausajobussilla on tehty päivän tai parin matka esimerkiksi kulttuuritapahtumaan. Vapaa-ajan matkoja on voitu taittaa vuorolinja-autoillakin. Näyttelyssä voi fiilistellä 1960-luvun Suomea katsomalla elokuvaa, jolla Posti houkutteli matkaajia linja-auton kyytiin. Esillä on myös saman vuosikymmenen Postin linja-auto.

Katetun perävaunun kokoinen matkailuvaunu on rakennettu uusta yksiakselisen kärryn päälle. Takaovet aukeavat ja vaunussa on makuulavitsa ja sen alla säilytystilaa.

Näyttelyssä luodaan silmäys varhaisempaan vapaa-ajan matkailuun, jolloin matkailu koski lähinnä varakkaampaa väestöä. Seikkailuhenkeäkin vaadittiin, kun matkaan on lähdetty ulkomaille asti polkupyörällä jopa korkeapyöräisellä. 1920- ja 1930-luvulla autoilijoiden omat järjestöt edistivät automatkailua, erityisesti Lapin matkailua. Lappi onkin ollut suosittu matkailukohde vuosikymmenten ajan.

Millaisia muistoja sinulla on vapaa-ajan matkoista? Oletko kerännyt matkailuviirejä?

Reissun päällä Mobiliassa 21.3.–20.12.2024 

Pöydällä useita värikkäitä kangasviirejä, jotka mainostavat eri paikkakuntia matkailukohteina.