Reissun päällä

Tietä pitkin vapaa-ajalla

Suomalainen vapaa-ajan matkustaminen on muuttunut aikojen saatossa merkittävästi. Vapailla on matkailtu nähtävyyksiä katsomaan, mökeille ja sukulaisten luokse. Matkaa on tehty niin kaksipyöräisillä, henkilö- ja matkailuautoilla, linja-autoilla kuin peukalokyydilläkin.

Varhaisvuosien matkailu 1900-luvun alussa koski lähinnä varakkainta väestöä. Seikkailuhenkeäkin vaadittiin, kun matkaan lähdettiin jopa ulkomaille asti polkupyörällä – jopa korkeapyöräisellä. 1920- ja 1930-luvulla autoilijoiden omat järjestöt edistivät automatkailua, erityisesti Lapin matkailua. Lappi onkin ollut suosittu matkailukohde vuosikymmenten ajan.

 

Linja-autot ovat tarjonneet mahdollisuuksia vapaa-ajan matkailuun jo 1920-luvulta lähtien. Vuosien saatossa tyypillinen tilausajobussimatka on ollut päivän tai parin matka esimerkiksi kulttuuritapahtumaan. Toki vapaa-ajan matkoja on voitu taittaa vuorolinja-autoillakin. Näyttelyssä voi fiilistellä 1960-luvun Suomea katsomalla elokuvaa, jolla Posti houkutteli matkaajia linja-auton kyytiin. Esillä on myös saman vuosikymmenen Postin linja-auto.

60-luvun Postin oranssi Vanaja-merkkinen postibussi seisoo näyttelyhallissa.

Ihmisten vapaa-aika ja varallisuus lisääntyivät 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin reissuun lähteminen tuli yhä useammalle mahdolliseksi. Autojen lukumäärän kasvaessa leirintämatkailu lisääntyi 1960-luvulla. Aluksi majoituttiin pääasiassa teltoissa. 1980-luvulla yöpymiset mökeissä, matkailuvaunuissa ja -autoissa yleistyivät.

Vanhin näyttelyssä esillä oleva matkailuvaunu on itse valmistettu makuuvaunu 1950-luvulta. Vaikka matkailuvaunuja oli vielä vähän, karavaanarit saivat oman etujärjestönsä jo vuonna 1964. Aivan uuteen kalustoon näyttelyssä pääsee tutustumaan 50-juhlavuottaan viettävän matkailuajoneuvoalan Matkailuajoneuvotuojat ry (MAT) osastolla.

SMW-merkkisen 1970-luvun matkailuvaunun kaareva takaosa jatkaa vaunun takana olevassa mustavalkoisessa kuvassa olevaa leirintäalue teemaa.

 

Vuonna 1972 perustettiin matkamotoristeille valtakunnallinen Touring Finlandia Moottorikerho ry. Näyttelyssä pääsee tutustumaan matkamotoristen monipuolisiin reissukokemuksiin. Esillä on myös moottoripyöriä, joilla on matkattu maailmalla.

Reissun päällä Mobiliassa 22.3.–20.12.2024

Näyttelyn moottoripyörärivistö, jonka takana kaksi motoristin ajopukuun puettua nukkea ja suurkuva metsäiseen maisemaan kaartuvasta asfalttitiestä.