Suomi turvassa

17.3.–17.12.2017

Mobilia juhlisti 100-vuotiasta Suomea esittelemällä ajoneuvoja, jotka ovat yhdessä käyttäjiensä kanssa luoneet turvallisen Suomen. Näytteillä oli poliisi- ja paloautoja, ambulansseja sekä armeijan ja Tullin kalustoa. Lisäksi näyttelyssä selvisi, millainen merkitys suomenhevosella ja porolla on ollut kansakuntamme turvallisuudelle. Esillä oli yli 30 ajoneuvoa 1920-luvulta 2000-luvulle sekä vanhaa filmimateriaalia armeijan, poliisin ja palokunnan toiminnasta.

Suomen armeijan erivihreän sävyillä maalattuja kuorma-autoja.

Apu saapuu pyörillä

Paloautojen ansiosta sammutusapua saatiin nopeasti kauemmaksikin. Aluksi autot olivat avopaloautoja, joihin voitiin hypätä vauhdissa. Lielahden VPK hankki uuden avopaloauton 1920-luvun alussa. Auto herätti ihastusta ja ihmettelyä, kun se vuonna 1922 ajettiin Tampereen rautatieasemalta Lielahteen. Kyseinen Benz-Gaggenau oli esillä näyttelyssä. Toinen näyttelyn erikoisuus oli sotasaalisautona Suomeen jäänyt, Neuvostoliitossa valmistettu GAZ AA, joka oli sodan jälkeisinä vuosina Ylöjärven VPK:n käytössä.

Sairaankuljetusautoista näyttelyn vanhin on 30-luvun linja-auto, jota on käytetty sota-aikaan ambulanssibussina. Näyttely esittää ambulanssien kehittymisen kuljetusvälineestä monipuolisiksi ensihoitoyksiköiksi. Uusin ambulanssi on Utin Jääkärirykmentin käytössä ollut Volkswagen-ambulanssi vuosimallia 1992.

Hamsteri-tarroilla poliisiautoja

Poliisi sai ensimmäiset ajoneuvonsa jo 1900-luvun alussa. Kieltolain aikana poliisin ajoneuvokalustoon saatiin tehokkaampia autoja, kun kiinni jääneiden salakuljettajien autot siirtyivät poliisin käyttöön.

Vielä 1950- ja 1960-luvuilla poliisin ajoneuvokanta oli melkoisen kirjavaa ja heikkokuntoista. Niilo Tarvajärvi järjesti hamsteritarrojen myyntiin perustuvan keräyksen poliisin ajoneuvomäärän kartuttamiseksi. Kampanja onnistui hyvin, ja vuonna 1967 poliisille lahjoitettiin 58 ajoneuvoa. Myös Shell lahjoitti hamsterikeräyksen innoittamana poliisille viisi Volvo 144 -autoa, joista yksi on esillä näyttelyssä.

Pieni tummansininen poliisi-Saab jonka takaa näkyy mallinukke, joka on puettu entisaikojen moottoripyöräpoliisin nahkaiseen ajoasuun.

Tullin toimintaa

1920-luvulla Tulli hankki T-Fordin, jolla valvottiin rajaliikennettä Pohjois-Suomessa. Tullin osastolla on tätä vastaava T-Ford sekä 1970-luvun takavarikkoautoa edustava Rover 2000 TC ja juuri käytöstä poistettu Škoda Octavia.

Hauskaa tekemistä lapsille

Hälytysajoneuvot ovat monen pikkulapsen suosikkiautoja. Lapsille näyttely tarjosi autojen ihmettelyn lisäksi mukavaa puuhastelua. Esimerkiksi Tullin osastolla oli auto, jonka takakontista etsittiin tavaroita, joita Suomeen ei saa tuoda. Pienet museovieraat viihtyivät myös ratkomalla salapoliisitehtävää ja leikkimällä uudistetulla leikkipaikalla. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Mobilia tarjosi ilmaisen sisäänpääsyn kaikille alle 18-vuotiaille.

Suomi turvassa 100 vuotta -näyttely oli esillä Mobiliassa 17.3.–17.12.2017.

Nokkabussista tehty sota-ambulanssi, joka on maalattu valkoiseksi.
Näyttelylogossa sininen poliisisaabin hahmo ja sini-punainen teksti Suomi turvassa 100 vuotta