Autopienoismallien rakentaminen on Suomessa kansainvälisessä mittakaavassa mitattuna todella korkealla tasolla, ja Suomesta löytyy harrastuksen edelläkävijöitä, jotka ovat luoneet alalle jopa käytäntöjä. Suomalaisia harrastajia tunnetaan maailmalla nimeltä ja heitä pidetään esikuvina.

Mobiliassa on kesällä 2024 esillä oleva kutsunäyttely koostuu seitsemän pitkän linjan suomalaisen autopienoismallirakentajan tuotannosta. Samalla esitellään pienoismallien rakentajat: Juha Airio, Petri Hiltunen, Eero Kumanto, Niko Niemi, Tapani Rauramo, Tuomas Seppälä ja Jarkko Syrjänen. Heidät on valittu näyttelyyn pienoismallituotantonsa perusteella sillä ajatuksella, että juuri he ovat  harrastuksen parissa arvostettuja tekijöitä.

Pienoismallinrakentaminen on käden ja silmän tarkkaa koordinaatiota vaativa harrastus, joka elää vahvasti osana muuta käsityöperinnettä alati digitalisoituvassa maailmassa. Pieni osa harrastajista on vienyt aiheen hyvin pitkälle ja harrastukseen perusteellisesti paneutuen. 

Näyttelyn tavoitteena on tuoda marginaalisen harrastuksen taitajia esiin ja avata harrastuksen vaativuutta yleisölle. Näyttely keskittyy pääosin autojen pienoismalleihin.

Skaala nähtävillä Mobiliassa 7.6.–1.9.2024.

Kuva: Eero Kumannon rakentama Fingerpori-sarjakuvasta tuttu Stalin 1200 -pienoismalli.

Fingerpori-sarjakuvasta tuttu vaaleanharmaa kantikas Stalin 1200 auto pienoismallina.