Tutkimukset ja historiajulkaisut

Auto- ja tieaiheiset historiatutkimukset, juhlakirjat sekä taustatutkimukset ovat Mobilian ydinosaamista. Mobilia tuottaa tutkimuksia auto- ja tiealan ilmiöistä tai yksittäisistä kohteista.

Mobilian toteuttamat tutkimusprojektit

Ilmailumuseoselvitys (2020)
Suomen Ilmailumuseo ja Suomen Ilmavoimamuseo teettivät Mobilialla vuonna 2020 valtakunnallisen ilmailualan museoiden nykytilaa ja tulevaisuutta koskevan selvityksen, jota Opetus- ja kulttuuriministeriö tuki rahallisesti. Työssä selvitettiin suomalaisten sekä ammatillisesti hoidettujen että harrastajien ylläpitämien museoiden kokoelmat, tilat, toiminta ja tulevaisuuden näkymät. Työn tulokset on julkaistu alkuvuodesta 2021 raporttina, joka sisältää myös liitteissään kuvauksen suomalaisten ilmailun alan kokoelmista. Selvitystyön toteutti Mobilian projektipäällikkö Anni Antila.

Autoliitto 100 vuotta (2019)
Suomalaisten autoilijoiden palvelu-, etu- ja harrastusjärjestö Autoliitto täytti 100 vuotta vuonna 2019. Järjestön historian katsotaan alkavan siitä, kun 19.11.1919 hotelli Kämpissä perustettiin Suomen Automobiili Klubi. Merkkivuoden kunniaksi julkaistiin Mobilian tuottama Autoliiton 100-vuotista historiaa käsittelevä kirja, jossa käsitellään Autoliiton toimintaa ja roolia autoilijoiden puolestapuhujana. Kirjan on kirjoittanut Mobilian tutkija FM Tuomas Rantala.

Autokatsastusmiesten yhdistys ry. 90-vuotta (2017)
Kirjassa käsitellään Autokatsastusmiesten yhdistyksen toimintaa vuosien 1927–2017 aikana, katsastustoimen muutoksia sekä katsastusmiehen roolia liikenneturvallisuuden edistäjänä. Kirjan on kirjoittanut Esko Juhola.

Vantaan taksiautoilijat ry:n historiaprojekti (2015)
Vantaan Taksiautoilijat ry:n juhlakirja Maailman parasta taksipalvelua? ilmestyi helmikuussa 2015. Teoksen ovat kirjoittaneet Mobilian tutkijat Tuulia Hakala ja Tapani Mauranen.

Lähitaksi Oy:n historiaprojekti (2015)
Lähitaksi Oy:n 50-vuotisesta historiasta kertova juhlajulkaisu. Julkaisun on kirjoittanut Mobilian projektitutkija Tuulia Hakala.

Taksiliiton juhlakirja-projekti (2015)
Taksi on valopilkku! Suomen Taksiliiton 70-vuotishistoria. Historiikin on kirjoittanut Matti Turunen.

SF Caravan ry:n historiaprojekti (2013)
SF-Caravan ry:n 50-vuotisjuhlakirja Loma edessä, mökki takana – suomalaisen leirintämatkailun viisi vuosikymmentä valmistui marraskuussa 2013. Teoksen ovat kirjoittaneet Mobilian tutkijat Tapani Mauranen ja Silja Partanen.

Parempia väyliä ja nopeampia yhteyksiä (2012)
Liikenne- ja viestintäministeriön 120-vuotisjuhlakirja Parempia väyliä ja nopeampia yhteyksiä kertoo muutoksista, joiden läpi ministeriö ja sen henkilökunta ovat eläneet 1990-luvun alusta tähän päivään. Kirja on luotu kuuden kokoavan teeman ympärille, ja se on syntynyt poikkeavalla tavalla: kirjan tarinan kertoo ministeriön oma henkilöstö. Kirjan on kirjoittanut Mobilian tutkija Matti Turunen (FM). [Lue koko juhlakirja tästä]

Tampereen läntisen ohitustien historia (2009)
Mobilia aloitti Hämeen tiepiirin tilauksesta Tampereen läntisen ohitustien historian tutkimisen. Hankkeesta valmistui noin 100 sivuinen kirja, joka julkaistiin tammikuussa 2009. Läntisen ohitustien historian kirjoitti VTM Tapani Mauranen.

Palomuseoselvitys (2008)
Palo- ja pelastusala käynnisti vuonna 2006 hankkeen palomuseotoiminnan kehittämiseksi ja asetti sitä edistämään ohjausryhmän. Työryhmä pyysi Mobilian konsultoimaan museo- ja perinnetyön toimintakonsepteista ja organisoitumisvaihtoehdoista sekä tekemään niistä päätöksentekomallin.
Selvitys valtakunnallisen palomuseon perustamisesta valmistui syksyllä 2008. Selvityksessä käytiin läpi laajasti perinnetyön mahdollisuudet toimivien esimerkkien valossa ja päädyttiin suosittelemaan museoalan lainsäädännön edellytykset täyttävää valtakunnallista museota.