Tarinoita siirtotyömailta ulkonäyttely

Töissä kaukana kotoa

Tarinoita siirtotyömailta -näyttelykokonaisuus on Mobilian alueella sijaitseva ulkoilmamuseo. Näyttelyyn kuuluvat siirtotyömaaparakit siirrettiin Tiehallinnon Savo-Karjalan ja Turun tiepiireistä Mobiliaan kesällä 2003, ja niistä muodostettu kokonaisuus avattiin kesällä 2004.

Siirtotyömaat olivat keskeinen osa suomalaista tienrakentamista ja työttymyyden hoitoa 1950- ja 1960-luvuilla. Siirtotyömailla työskenteli enimmillään talvella 1958–59 yli 50 000 työtöntä, joista yli 16 000 majoittui parakeissa.

Siirtotyömaaparakkeja oli moneen tarkoitukseen: asunto-, toimisto-, työkalu- ja ruokailuparakeista aina laboratorioparakkiin asti. Myöhemmin siirrettäviä rakennuksia on käytetty varastoina, taukotupina ja liikenteenlaskijan koppeina.

Ikkunan edessä olevalla pöydällä on päivän Aamulehti, partasuti, pesuvateja sekä tuhkakuppi. Aika on pysähtynyt ruudullisten verhojen taakse asuntoparakkiin.

Museoalueeseen voi tutustua Mobilian aukioloaikoina. Opastetuilla ryhmäkierroksilla kuullaan tarinoita siirtotyömaiden elämästä ja päästään kurkistamaan myös sisäpuolelta toimisto- ja asuntoparakkeihin.

Toimistoparakin aurinkoisessa työhuoneessa työskennellään papereiden parissa. Pöydällä vanha kirjoituskone, kassalipas, leimasin ja käsittelyä vaativia papereita siistissä järjestyksessä.