Koneita ja ihmisiä

16.4.–19.12.2021

Koneita ja ihmisiä -näyttely kertoi teiden rakentamisesta ja kunnossapidosta metsiin tallautuneista poluista nykyaikaisiin tiekoneisiin. Esillä oli tiehöyliä hevosvetoisesta mallista Tie-Nalleen. Näyttelyn vanhimpiin koneisiin kuului Helsingin katuja puksutellut höyryjyrä.
 
Korkean työttömyyden aikana teitä rakennettiin työttömyyspoliittisin perusteluin. Teitä tehtiin pääasiassa talvisin, koska työttömyys oli silloin korkeimmillaan. Tärkeimpinä työvälineinä olivat, lapio, hakku ja kärryt. Työttömiä voitiin siirtää ympäri maata sijaitseville työmaille. Näyttelyssä pääsi kurkistamaan työmiesten ja ruokalan emännän asuntoparakkiin.
 
Kaivinkoneiden yleistyessä lapiomiesten tarve väheni. Pikku-Jussi kaivinkone korvasi parikymmentä ihmistä. Näyttelyssä esillä oli kaivinkoneita, pyöräkuormaaja sekä kuorma-autoja. Suurimpia esineitä oli Gradall-tieluiskakone, jollaista on käytetty muun muassa Saimaan kanavaa rakennettaessa. Tienpidon lisäksi näyttelyssä saattoikin tutustua myös kanavien rakentamiseen. Kanavaosastolla oli esillä muun muassa vanha sukeltajan puku. Näyttelyssä ääneen pääsivät myös koneiden käyttäjät.
 
Koneita ja ihmisiä -näyttely oli nähtävillä Mobiliassa 16.4.–19.12.2021
Näyttelylogossa koneita punaisella ja ihmisiä sinisellä, taustalla mustavalkokuva vanhasta aura-autosta