jokaiselle

Jopo ja ihminen 60 vuotta

Ei liene montaa suomalaista, jotka eivät tuntisi Helkama Jopoa – vaikka kaikki jopoksi kutsutut pyörät eivät aina edes ihan Jopoja olekaan.

Jopon tarina on vertaansa vailla – ehdottoman käytännölliseksi tarkoitettu tuote, joka uudisti polkupyörän keskellä pyöräilyn unohduksen aikaa. Jopo – tai jopo, kuten siinä oikeasti lukee – kasvoi hetkessä designklassikoksi, joka uudisti myös mainontaa, tuotesuunnittelua ja taideteollisuutta, mutta joka kasvoi ulos maailmastaan ja sai päätöksen tarinalleen kymmenen vuoden tuotannon jälkeen. Paitsi että ei saanut.

Maailma muuttui alvariinsa, ja parinkymmenen vuoden jälkeen Jopo lunasti designklassikon roolinsa, ihan samoilla avuilla kuin uutenakin: jokaiselle sopiva, edullinen, kestävä, omaperäinen ja ylväällä tavalla nöyrä arjen kulkuväline.

Ei ole ihme, että Jopon valmistaja Helkama halusi vielä nostaa Jopon pöydälle. 2000-luvun alussa Jopo syntyi uudelleen, ei nostalgiaa tihkuvana retrotuotteena, vaan alkuperäisen konseptin uudella toteutuksella. Kokeilu ylitti odotukset, Jopo sai nuorista uuden yleisönsä ja nuoret oman ajokkinsa.

Jokaiselle-näyttely tutkii taiteen ja designin kautta tätä ihmeellistä monipolvista tarinaa. Näkökulmina käytetään Jopon teollista syntyä, Jopon tulkintaa taiteen keinoin, Jopon kahta syntymaailmaa sekä Jopon ja käyttäjänsä suhdetta.

Näyttelyssä on esillä teoksia Erno Peltoselta, Maaria Märkälältä, Tiitu Takalolta & Tiina Männistö-Funkilta, Eero Kumannolta ja Olli Erkkilältä. Aikalaisvalokuvia on näytillä Simo ja Eeva Ristan teoksista aina nykypäivään. Niin, ja aika monta Jopoa.

Näyttelyä täydentävät harrastajien kanssa toteutettavat tapahtumat ja julkaisut. Näyttelyn mahdollistaa Helkama Velox Oy.

jokaiselle – Jopo ja Ihminen 60 vuotta Mobilian Lossigalleriassa 10.5.2024–20.4.2025.

jokaiselle - Jopo ja ihminen 60 vuotta -näyttelyn mustavalkoinen logo, jossa näyttelyn nimi kiertää ympyränä jopo-pyörän sivuprofiilia jonka ympärillä leijailee pieniä sydämiä.